לרושם ראשוני אין הזדמנות שנייה, עובדה זו רלוונטית מאוד בהקשר של ראיונות עבודה.
כמועמדים המגיעים לראיונות עבודה, אנחנו נבחנים החל משלב שיחת הטלפון הראשונה ועד צאתנו מדלת משרדם של המראיינים.
בכל שלב ושלב מהגשת המועמדות ועד צאתנו מהחברה בה התראיינו אנו נמדדים מבלי לשים לב ויש לנו אינספור הזדמנויות להרשים ולהוכיח מה אנחנו שווים.
אז איך נצליח בראיון העבודה?
עשרה טיפים לראיון עבודה מוצלח:
-
- הכנה מוקדמת – בצעו מחקר קטן ומקיף על החברה והתפקיד אליו אתם עתידים להתראיין, לא צריך להתמקד במספרים אלא בעובדות כלליות שמספקות מספיק מידע על הארגון והתפקיד, במידה ותישאלו על ההחברה תרגישו הרבה יותר ביטחון כאשר יהיה לכם מה לענות.
- מה נלבש?! – למראה חיצוני ישנה השפעה ניכרת על הרושם הראשוני שלנו. רצוי להתאים את הלבוש לאופי החברה והמשרה ובכל מקרה לשמור על מראה מהוגן, נקי, סולידי ונעים. טיפ קטן- שהמראיין לא יזכור מה לבשתם
- לא לאחר! – שימו לב לשעה המדויקת בה קבעתם את הריאיון ותשתדלו להקדים ב10-15 דקות. העדיפות היא לא להקדים יותר מידי כי לעיתים המראיין עסוק והסיטואציה לא נעימה לשני הצדדים, כמו כן כמובן לא לאחר, זה עלול להעיד על חוסר רצינות ואחריות.
- "ספר לי קצת על עצמך" – במשפט הזה כנראה תיתקלו בהרבה מאוד ראיונות ולכן חשוב מאוד להתכונן מראש, תחשבו קצת עם עצמכם, תשבו ותכתבו לכם מה תרצו לספר על עצמכם, מה חשוב, מה נקודות החולשה והחוזקה, מה רלוונטי עבור התפקיד, מה יכול ליצור כימיה ואווירה טובה.
- מה הגוף שלנו אומר עלינו – הצורה בה אנו מתנועעים במרחב, הבעות הפנים, צורת הישיבה והחזקת הידיים אינם דברים שנעשים מתוך בחירה מודעת. עם מעט תרגול ומחשבה מקדימה אפשר לשלוט בגוף שלנו גם במצבי לחץ והתרגשות, נסו להימנע מתנועות ידיים חוזרות (כמו שילוב ידיים), תחייכו הרבה ובעיקר לנשום עמוק.
- תהיו חייכנים, חיוביים ותראו עניין בתפקיד – בראיון העבודה נוצרת כימיה בין המראיין למרואיין, חשוב לחייך הרבה, להיות מי שאתם בלי להתאמץ יותר מידיי, תדאגו להעביר את המסר למראיין שהמשרה מאוד מעניינת אתכם ושתשמחו לעבוד באותו ארגון.
- קשר עין – אז נכון, לעיתים זה קצת מביך, אבל חשוב לא להסית את המבט מהמראיין כל הזמן, לא להסתכל לצדדים וכמובן לא כלפי מטה, זה עלול לגרום למראיין לתפוס את המרואיין כאדם לא אמין או חסר כישורים חברתיים ויחסי אנוש.
- "כן או לא"? – במהלך הראיון המראיין ירצה לקבל כמה שיותר מידע עלינו, לכן, כאשר שואל אותנו שאלה, הוא לא מצפה לקבל תשובה של מילה אחת אלא תשובה יותר מפורטת ועניינית. שימו לב, גם תשובות ארוכות מידיי צריך לדעת מתי לעצור!
- "יש לך שאלות"? כן! – תמיד יש שאלות, זוהי ההזדמנות של המרואיין לברר את כל מה שלא עלה במהלך הריאיון, זה הזמן להראות התעניינו ומקצועיות. כמובן תמיד עדיף להכין כמה שאלות מראש ובהתאם לראיון לשאול את מה שטרם נשאל.
- סיום ותודה – הגיע סוף הראיון, אך עדיין אנחנו תחת זכוכית מגדלת, שימו לב שנפרדתם מהמראיין בצורה מכובדת, בלחיצת יד, חיוך ותודה על ההזדמנות שניתנה לכם. שום דבר לא מובן מאליו.